fotók és leírások

Bodnár Tamás természetfotói

Viráglakó karolópók (Misumena vatia)

2011. augusztus 11. - Nikopol

Valamiért mindig is szerettem a karolópókokat. Már alsóban befőttes üvegekbe gyűjtöttük őket a haverokkal. Hogy mi volt a célunk a befogással azt a mai napig nem tudom. A nyári szüneteket azért elütöttük vele elég rendesen. A pókok se panaszkodhattak, mivel fogtunk nekik legyet is zsákszámra. :)

Minden nyáron talán az egyik legfőbb fotótémáim a viráglakó karolópókok. Igazából nem nehéz rájuk találni, mivel ahogy a nevük is mutatja virágokon élnek és vadásznak. Elsősorban legyeket, méheket és más ízeltlábúakat zsákmányolnak. Erdőszegélyeken, mezőkön, kertekben sokfelé megtalálhatóak.

Jellemző rájuk az ivari kétalakúság. Ez egyrészt a hím és a nőstény méretbeli különbségében nyilvánul meg. Másrészt a hímek lábai a testméretükhöz képest aránylag hosszúak, a potroh pedig leginkább nyújtott. A nőstények nagyobbak, a potrohrész pedig kiszélesedő.

A faj színére jellemző a változatosság. Fehér és sárga színű egyaránt lehet. Többnyire fehér az alapszínük, a fejtor oldalán sötétebb sáv figyelhető meg és a potroh szélein is színes foltok lehetnek. A potroh háti oldala általában egyszínű.Nagyon fontos, hogy a faj színváltoztatásra is képes a minél teljesebb alkalmazkodás és a sikeres vadászat miatt. Ha a karoló pl. sárga növényen van előbb-utóbb a növény színéhez idomul. Ezt sárga festékanyag kiválasztásával éri el. Ahhoz, hogy a fehér színű karolópókból sárga színű legyen mintegy 10-25 napra van szükség. Fordított esetben 6 nap is elegendő.Ezt az utóbbi napokban mért adatot be kell vallanom nemrégiben tudtam meg.

Szaporodásuk tekintetében megjegyzendő, hogy nyár elején párzanak. A telet a talajon töltik. Most pedig jöjjenek a képek:

nőstény

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nőstény táplálkozás közben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hím

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thomasphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr473145273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.